Depistarea unui anumit tip de agent patogent al infecției este posibilă prin două căi. Fie că depistăm direct ADN-ul agentului patogen la pacienta noastră, fie că stabilim anticorpi specifici pentru acesta.
Ce reprezintă anticorpii? Anticoripii – sunt proteine produse de sistemul imun al omului ca reacție de răspuns la interacțiunea cu agentul de infecție, adică acesta nu este agentul patogen propriu zis, ci memoria în celulele noastre a interacțiunii cu acest tip de infecție. Există diferite clase de anticorpi Ig G, Ig M, Ig A, Ig D, Ig E. Cei pe care noi de obicei îi definim, aparțin claselor Ig G, Ig m, ceea ce ajută să diferențiem după timp și gradul de activitate, procesul de infecție. La fel devine clar dacă este vorba de o infecție primară, infectare repetată sau infecție suferită în trecut, care nu necesită tratament.
Anticorpii de clasa M se formează după 5 zile de la infecatare, faza culminantă fiind de la 1 la 4 săptămâni, și coboară pâna la indici nesemnificativi în decursul câtorva luni. Anticorpii de clasa G se ridică mai lent, 15-20 zile de la îmbolnăvire, dar se mențin pe o perioadă mai îndelungată, fapt ce asigură, în unele cazuri, imunitate pe viață.
De aceea este important de analizat/descifrat rezultatele integral, și în orice caz de încedințat acest lucru unui specialist.