Informații utile

De consultație psihoterapeutului (sau) psihiatrului este nevoe în caz de:

  • schimbarea bruscă și nemotivată a dispoziției;

  • coșmeruri istovitoare;

  • situații de conflict în familie și la servici;

  • efectuați fapte inexplicabile;

  • prezentați o senzație precum că viața nu are sens și anii sunt irosiți în zadar;

  • gînduri de suicidale;

  • auziți voci, care vă judecă și vă comentează activitate dvs;

  • credeți, căsunteți condus sau urmărit de cineva;

  • vedeți obiecte, oameni, animale sau insecte, care se mișcă, sau vă amenință.

 

Ginecologie – Simptomele principale, care necesită consultația ginecologului sau obstetricianului: Dureri în partea inferioară a abdomenului, Eliminări din vagin, Dereglarea ciclului menstrual, Dureri în regiunea perineului, Discomfort sau dureri în timpul actului sexual, Sterilitate, În timpul sarcinii – toxicoză, lipsa mișcărilor fătului, sarcina stagnată (nu are loc creșterea abdomenului).

Cefalee – un simptom foarte răspândit. Sunt multe cauze ce pot provoca durerile de cap. Poate fi un spasm sau dilatare a vaselor craniene, retenția lichidului în cavitatea craniană, încordare cronică a mușchilor capului și a gâtului. Cefaleea apare după traumă, lovitură, la îndoirea sau rotirea bruscă a gâtului la fel și în timpul creșterii tensiunii arteriale. Pentru a depista cauza în cazul dat este necesar de a investiga vasele craniene (dopplerografia), vasele magistrale ale gâtului (duplex), de a măsura tensiunea intracraniană (EchoEG). Conform rezultatelor investigației consultația medicului-neurolog va permite stabilirea diagnozei corecte pentru a indica tratamentului corespunzător. În cazul în care cefaleea apare din cauza tensiunii arteriale crescute este de dorit de a efectua electrocardiografie (ECG), echocardiograma (EchoCG) și consultația medicului-cardiolog.

Vertije – cel mai frecvent apar în dereglarea circulației sanguine a creierului și cavitații craniene. De multe ori sunt asociate cu zgomote în urechi și negru în fața ochilor. În unele cazuri vertijele pot fi cauza disfuncției aparatului vestibular și a nervului auditiv. Este posibil că vertijele să fie semnul activității epileptiforme crescute a scoarței cerebrale, deasemenea ca indicele de scădere a tensiunii arteriale. Pentru stabilirea diagnozei se efectuează doplerografia (examinarea circulației lineare a vaselor sanguine intracraniene), scanarea cu ultrasunete a vaselor magistrale a gâtului (duplex), examinarea pragului de excitabilitate a substanței corticale a creierului (electroencefalografia). Consultația medicului-neurolog în cazul dat este obligatorie. Ca metode suplimentare se mai efectuează electrocardiograma (ECG), examinarea potențialelor auditive evocate, consultația medicului-cardiolog și otorinolaringolog.

Acufene (zgomot în urechi) – de regulă apar în dereglarea circulației craniene și patologia nervului auditiv. Pentru a afla cauza acestei stări e necesar de a investiga auzul (audiometria tonală), dopplerografia (examinarea circulației lineare a vaselor sanguine intracraniene), scanarea duplex a vaselor gâtului. Examinarea potențialelor auditive induse ne permite determinarea funcției nervului auditiv. Consultația medicului-neurolog și otorinolaringolog ne permite conform investigațiilor stabilirea diagnozei corecte și a unui tratament efectiv.

Insomnia – stare care poate fi cauzată de mai multe patologii, pe primul loc este creșterea activității funcționale a scoarței cerebrale. Insomnia se poate întâlni ca simptom în cefalee dar poate fi și ca o patologie aparte. Investigația obligatoare este electroencefalograma (investigarea activității funcționale a scoarței cerebrale), măsurarea tensiunii intracraniene (EchoEG) și consultația medicului-neurolog.

Irascibilitatea (nervozitatea) – de obicei este legată cu creșterea activității funcționale a scoarței cerebrale. Poate fi o urmare a insomniei și cefaleei cronice. Obligator în cazul dat este investigarea stării scoarței cerebrale (EEG), investigarea vaselor intracraniene (dopplerografia), tensiunii intracraniene și consultația medicului-neurolog.

Parestezii (amorțeli în mâini) – dacă dumneavoastră simțiți amorțeli în degete de la o mână sau ambele mai ales după trezire, este un semn a disfuncției nervilor ce merg de la regiunea cervicală spre mâini. Cel mai des poate fi cauza osteohondrozei, spasmului mușchilor cervicali sau a ambelor. Electromiografia ne permite să investigăm funcția și starea nervilor periferici. Consultația medicului-neurolog este obligatorie pentru stabilirea diagnozei corecte și indicarea tratamentului adecvat.

Dureri în regiunea inferioară a spatelui, lombară – des este o urmare a radiculitei (inflamația rădăcinilor nervoase) sau spasmul mușchilor profunzi al spatelui. La persoanele în etate ca urmare a osteohondrozei și deasemeni în microtraumele coloanei vertebrale mai ales dacă serviciul este legat cu ridicarea greutăților, sau la sportivi. În cazul dat electromiografia stabilește sursa durerilor. Ultrasonografia rinichilor e la fel necesară pentru a diferenția durerile lombare spinale renale de cele neurologice. Consultația medicului-neurolog va permite stabilirea corectă a diagnozei.

Hipoacuzie (scăderea auzului) – poate avea mai multe cauze – mecanica (de exemplu dop seros, corp străin la copii), inflamație (otită), dereglarea funcției nervului auditiv. Consultația otorinolaringologului, audiometria tonală și examinarea potențialelor auditive induse permit stabilirea diagnozei în fiecare caz aparte și indicarea tratamentului corect.